duminică, 2 septembrie 2007

Profesionistul si omul bun la toate

Am crescut in mijlocul unei adevarate isterii: importanta sociala a omului bun la toate.

Cred ca nu exista bloc sau strada care sa nu aiba cate un astfel de om, chemat de toti membrii mini-comunitatii respective atunci cand: se strica o teava, cadea o placa de faianta, se ardeau firele electrice din pereti, se strica antena cu care reuseam sa privim emisiunile televiziunilor bulgaresti, si cate si mai cate. Sa ii spunem Nea Gica, si eu am avut un astfel de om pe strada.

Extrem de ocupati si apreciati, acesti oameni aveau, deseori, un statut de demnitar local, erau un exemplu dat tuturor, fiecare barbat al comunitatii locale era comparat, prin inferioritate, cu acestia.

Venirea acestor oameni in casa ta, atunci cand era o problema, era o chestiune ce tine de favorizarea sortii: vorbeai, stabileai o zi si o ora, te amana de 2-3 ori, si apoi, la termenul final stabilit, intarzia aproximativ 2-3 ore. Cand venea, insa, toata frustrarea amanarilor, lipsei de punctualitate si seriozitate, trecea. Nu mai conta nimic, in afara de faptul ca el venise. Era acolo, si urma sa repare ce era de reparat. Problema urma sa fie rezolvata. Cu totii intelegeam de ce ne-a amanat atat: avea intreg blocul cu probleme si, in plus, avea si el un servici. Pentru ca am uitat sa spun: acesti oameni aveau serviciul lor, putea fi soferi, vanzatori, maistrii, strungari, postasi, ... puteau fi orice, dar foarte rar puteau fi chiar instalatori, electricieni... samd...

Anii au trecut... importanta acestor oameni s-a mai diminuat, dar nu in totalitate. Aparitia firmelor specializate in aceste servicii nu adus complet rezolvarea: costurile lor erau mai mari, adaugau si TVA. Dar ofereau o mica, dar semnificativa responsabilitate: respectau programarile (aproximativ macar), puteau fi trasi la raspundere (aproximativ, de asemeni) si, fapt din ce in ce mai important, ofereau o cheltuiala deductibila, absolut legala. Incet... incet, reparatiile instalatiilor a inceput sa fie facuta tot mai mult de instalatori, partea electrica de electricieni.

Am realizat cat de mult s-a evoluat in acest sens atunci cand m-am intalnit chiar cu Nea Gica. Inca destul de tanar, arata destul de rau. Parea dezorientat, fara motivatie si ocupatie. M-a intrebat chiar daca nu am ceva de lucru pe acasa, ca ma ajuta el. Ieftin. Ca ultim argument a adus bomba: rezolva chiar repede si nu mai e nevoie sa ii dau sa manance.

Niciun comentariu: