duminică, 2 septembrie 2007

Va fi din nou Insula Serpilor a Romaniei?

Cand aud stiri legate de Insula Serpilor, imi aduc aminte de ceea ce auzem din familie, de cand eram mic: rusii ne-au furat Insula Serpilor.

Un sentiment de revolta si frustrare, datorat acelei informatii, intiparite in minte din timpurile copilariei, ma cuprinde, de cate ori aud o stire legata de disputele interminabile cu privire la aceasta insula, cu vecinii nostri mai mari de la nord, noii actuali stapanitori ai insulei: Ucraina. Un sentiment normal, ati putea spune, la o prima vedere. Si totusi... este normal?

M-am apucat sa adun un mic material legat de Insula Serpilor:
http://www.dreptonline.ro/utile/insula_serpilor.php

O serie de alte ganduri ma duceau catre alte situatii care, din punct de vedere istoric, acum par aberante: Kosovo, candva inima si vatra poporului sarb, e acum disputat de populatia albaneza, locatia Troiei pare a fi in Turcia actuala si nu in Grecia... samd... In mod clar ratiunile si dreptul istoric nu mai sunt argumente suficiente in zilele noastre.

Geopolitica, strategia si inteligenta diplomatica sunt mult mai importante in aceste vremuri. Trecand peste sentimentele nationale, trebuie sa intelegem un lucru simplu: putem sa recastigam Insula Serpilor doar daca stim cum sa punem problema, doar daca vrem si avem argumente suficiente. Pentru ca acum nu ne mai judecam noi si vecinii nostri, acum lobby-ul si presiunile populare conteaza mult mai putin decat inainte.

Decizia Curtii Internationale de Justitie va fi implacabila. Daca vom avea competenta sa ne aparam drepturile, probabil ca vom castiga.

Aproape sigur, va nemultumi pe una dintre parti. Vom fi noi, oare? Posibil da, posibil nu. Important este sa stim ca s-a facut tot ce, omeneste a fost posibil. Dar, ma intreb acum: se face in prezent tot ce este omeneste posibil?

Niciun comentariu: