marți, 4 septembrie 2007

Examenul de admitere in Magistratura, august - septembrie 2007

Am aflat ieri ceva ce m-a stupefiat: in urma primei probe a examenului de Admitere in Magistratura, au fost declarati respinsi peste 90% dintre candidati!

Doar 176 dintre candidati au reusit sa acumuleze un punctaj suficient pentru a nu fi respinsi:
http://www.dreptonline.ro/comunitate/admitere_magistratura_2007_admisi_proba1.php

Candidatii respinsi:
http://www.dreptonline.ro/comunitate/admitere_magistratura_2007_respinsi_proba1.php

Mi-am adus aminte de o neinsemnata intamplare: eram student in anul II, tocmai reusisem sa trec la o materie la care aproximativ 70% dintre colegii mei picasera. Coborand treptele Facultatii, imi vad profesorul (Dumnezeu sa il ierte), discutand cu coleg de catredra (de asemeni, Dumnezeu sa il ierte), spunand, fiecare, cu o oarecare mandrie, spre repulsia mea, cati studenti au picat in acea zi. Tot intamplarea a facut ca discutia sa fie auzita de un al treilea profesor, care le-a replicat sec: Nu va laudati! Cand aveti multi studenti picati, 80% din vina este a voastra.... Aceasta replica mi-a ramas intiparita de atunci.

Vazand acest incredibil procent de candidati respinsi inca din prima proba, nu pot sa nu fac legatura cu cele descrise mai sus. Chiar daca in acest caz, examinatorii nu au fost cei care au si predat (decat probabil, cu mici exceptii, daca exista), consider ca esecul este al intregului sistem superior de educatie in domediul juridic.

Nu este posibil sa acceptam cu seninatate ca au picat proba eliminatorie peste 90% dintre candidatii nostri, fara sa ne ridicam intrebarea: bun, dar care este cauza? Daca nu o facem inseamna ca suntem iresponsabili. Mai ales ca nu este primul examen din acest domeniu, cu asa recorduri nefericite.

Rezultatul nu a facut decat sa sublinieze carentele unui sistem de invatamant in care studentului i se preda citind direct din carte, cuvant cu cuvant, fara nicio aplicabilitate practica. Si, mai grav, apoi este ascultat si apreciat dupa cat de bine reuseste sa recite paragrafe din cartile juridice.

Unde va ajunge un sistem care isi bate joc de examenele de licenta, scazand standardele atat de mult incat sa accepte studenti prost instruiti? Nu stim. Stim doar ca slaba pregatire a absolventilor, nivelul mediu scazut al candidatilor, nu este decat in mica masura, datorat acestora, ci celor care, ani de-a randul, nu i-au pregatit corespunzator pentru ceea ce avea sa ii astepte.

Niciun comentariu: