marți, 15 aprilie 2008

Fabricat in Romania, bun de cumparat

De multe ori stau in fata rafturilor din Hypermarketuri si Supermarketuri si privesc multitudinea de produse. Nu ma impresioneaza calitatea produselor (oricum, una deloc ridicata), nu ma intereseaza forma prezentarii ci, in primul rand, originea produsului, tara de provenienta. Si asta nu din spirit de patriotism, ci dintr-un simplu exercitiu de logica, pe care vi-l propun:

Daca eu cumpar un produs fabricat in Romania (de multe ori pe eticheta identificarea tarii de origine devine un mini-proces de studiu) si nu in Bulgaria, Ungaria, Germania, Austria, Franta samd.... o parte din banii platiti de mine vor ajunge in conturile unei firme romanesti (si aici trebuie discutat, intrucat fabricat in Romania nu asigura ca si firma are capital romanesc). Astfel, urmand mai departe traseul banilor platiti de mine, o parte dintre ei vor ajunge in salariul unui roman si o parte vor ajunge la Buget, sub forma taxelor impuse de Stat.

Daca romanii ar prefera sa cumpere produsele romanesti, rezultatul ar fi unul logic: ar fi tot mai multi bani pentru salariile angajatilor romani, pentru mai multe locuri de munca, dar si mai multi bani la Buget. Iar un Buget mai bogat are ca si consecinta fireasca (legala) taxe mai mici si mai putine, pensii mai mari, investitii marite in infrastructura, invatamant samd...

Este incredibil de important de inteles cat de benefic este un patriotism al consumatorului roman. Pentru ca, de multe ori, disparitia de pe rafturi a unor produse romanesti (mai urat ambalate sau uneori ceva mai scumpe, chiar daca mai "naturale") inseamna disparitia unor firme romanesti, somaj, economie schioapa.

Exista un simplu principiu care ar trebui sa stea la baza oricaror teorii comerciale si economice (din pacate nu prea se intampla acest lucru in Romania noastra): banii trebuie sa ramana in tara pe cat mai mult posibil. Este un principiu pe care mai toate tarile dezvoltate il aplica.

Din pacate, insa... romanii se pare ca sunt inca tributari unor vechi metehne, care ne determinau sa ne uitam la straini si la lucrurile din strainatate ca la Soare si sa ne bucuram ca niste copii cand intram in posesia unor astfel de de lucruri, 'made in ....'. Metehne care ne-au dus in prezent la o prabusire a industriei si a productiei.

Ne-am cam obisnuit, din pacate, sa ii lasam pe altii sa ne invete ce e bine. Si am invatat, de multe ori, ce e bine partial sau insuficient pentru noi si mult mai bine pentru altii.

Pentru ca niciodata nu va veni un strain sa ne invete sa fim un popor destept. Nu are niciun interes, ba, din contra, ar avea numai de pierdut. Aceste principii va trebui sa fie asimilate de catre noi, ca si autodidacti. Si la acest capitol nu stam foarte bine...

Ma uitam cu bucurie la Legea privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, legea nr. 299/2007 http://www.dreptonline.ro/legislatie/lege_sprijinul_romanilor_pretutindeni_299_2007.php

Ma intrebam, insa, cu oarecare durere: noi, pe noi romanii, cand ne vom ajuta, cu adevarat?