vineri, 18 septembrie 2009

ONG-uri si asociatii in Romania

Recent am primit o serie impresionanta de SPAM-uri de la o asociatie romaneasca ce cauta (cel putin asa declara) sa apere si sa obtina ceva drepturi suplimentare pentru tatii copiilor cu parinti divortati.

Chiar daca modalitatea agresiva si lipsita de bun simt nu m-a deranjat atat de mult, fiind obisnuit cu primirea a 10 emailuri identice o data, pe fiecare dintre conturile de email pe care le am, intelegand nevoia primara a unora care au descoperit Internetul, au aflat si ei ca se pot face multe acolo, si au inceput sa incerce marea cu degetul in domeniul promovarii pe Internet, fara a tine cont de regulile de utilizare, ce a urmat insa (de fapt ce nu a urmat) mi-a aratat adevarata fata a majoritatii asociatiilor si ong-urilor din Romania.

Avand in administrare un portal specializat pe probleme de divort (http://www.avocat-divort.ro/), in care, printre altele, se prezinta si diverse stiri legate cu domeniul respectiv, am decis ca ar fi interesat de prezentat si activitatea acestei organizatii si manifestarile ei. Asa ca le-am scris pe toate emailurile lor (aveau mai multe), invitandu-i sa imi transmita informatii despre ce s-a intamplat in cadrul evenimentului pe care il tot anuntau prin acele SPAM-uri. Am considerat interesant ca publicul romanesc sa afle ce se misca si in Romania in acest sens.

Ei bine... pauza. Niciun raspuns, nicio veste de la respectiva organizatie. Nici macar un refuz (desi ar fi fost absurd). Ignorare completa. Reactia tipic romaneasca a celor care nu dau doi bani pe ceea ce fac si pe ceea ce declara ca sustin. De fapt e reactia celor care, in final, nu dau doi bani pe ei.

Imi aduc aminte cum, acum cativa ani, am incercat sa sustinem prin alte 2 portaluri pe care le administram, mult mai mari decat cel mentionat mai sus, cu zecii de mii de utilizatori, evenimentele unei alte ONG, implicate in protectia cainilor vagabonzi. Reactia lor a fost cam aceeasi: "A... daca vreti voi sa promovati asociatia, aveti permisiunea noastra... Noi insa schimb vom anunta un mare eveniment, organizat la cafeneaua X din cartierul Y, unde, incepand de peste 3 zile cei care consuma acolo vor putea intra si cu cateii lor... "

Ne intrebam de multe ori de ce nu exista societate civila in Romania. Raspunsul probabil ca ar putea comporta tom-uri intregi si tratate. Dar totusi, un raspuns mai simplu ar fi urmatorul: pentru ca nu respectam ceea ce facem, pentru ca nu credem in ceea ce facem si pentru ca, in final, nu ne respectam pe noi insine.

joi, 17 septembrie 2009

Exemplu de urmat pentru Decanii Barourilor de avocati

Pentru cei care nu cunosc ce inseamna sa desfasori un proces in Justitia romana, este mai greu de inteles importanta unui fapt, pe care il voi descrie succint mai jos (in cuvintele mele de "profan" - nefiind un profesionist al Dreptului). Pentru majoritatea celor care au avut procese in instanta (nu in toate situatiile este necesara plata taxeide timbru), plata taxei de timbru a insemnat o complicatie stupida a unui moment care era, si asa, destul de neplacut. Cu atat mai mult, pentru avocatii care desfasoara sute de procese anual, plata acestei taxe reprezinta o adevarata pacoste uneori, o grija in plus alteori.

De exemplu, in Bucuresti, plata taxei de timbru (excluzand plata prin OP bancar) se poate face la Trezorerii sau la unele oficii CEC - direct ca si plata a taxei (de ce CEC, nu va pot raspunde si de asemeni nu pot intelege de ce celelalte banci nu au comentat nimic sau nu si-au deschis un serviciu dedicat in acest sens). Dar nu e totul atat de simplu. Daca fiecare sector al Bucurestiului are o Trezorerie, la peste 300 mii de locuitori (sa spunem media unui sector, desi am impresia ca media aceasta este cel putin dubla in realitate), nu se poate plati oricum, la orice oficiu CEC aceasta taxa. Depinde de sectorul unde se desfasoara procesul (caz in care multi raman muti de uimire afland ca de fapt ei ar fi trebui sa plateasca pentru un sector unde isi avea sediul Judecatoria altui sector de ex.) sau de sectorul unde locuieste cel care plateste.

In cele mai bune cazuri, exceptii extrem de putine de altfel, in anumite Judecatorii fiinteaza chiar ghisee CEC, dar si aici apare complicatia sectorului de domiciliu.

Daca ce am scris mai sus este greu de inteles, ganditi-va cum este plata taxei de timbru in realitate, in aceste conditii. Nu am inteles niciodata de ce o taxa pe care o platesti pentru un proces la Judecatorie sau la Tribunal, nu este platita chiar la Judecatorie sau la Tribunal. Sau la oricare sediu de instanta din Romania.

Ei, totusi o veste buna am pentru dvs:
http://www.dreptonline.ro/stiri/detaliu_stire.php?id_stire=1695

Baroul Dolj a facut demersuri si a reusit, alaturi de autoritatile competente, sa impuna deschiderea unui ghiseu de plata a taxelor de timbru chiar in Judecatorie. O ideee atat de simpla, atat de fireasca, dar pe care, din cate se pare, mandrii diriguitori ai Justitiei noastre erau mult prea independenti pentru a o mai lua in calcul. Pentru ca aici nu au de castigat doar avocatii, ci si simplii oameni, petentii si chiar si instantele, putand colecta si controla mult mai usor banii (atunci cand vor intra direct in bugetul lor taxele de timbru - total sau partial).

De cele mai multe ori, cele mai simple idei au adus oamenilor cele mai mari beneficii. Conteaza doar ca omul sa doreasca un cat de mic progres al situatiei in care se afla.

Sunt multi Decani de Barouri (cate unul in fiecare judet) in Romania. Acum au un exemplu, pe care il pot urma. Nu neaparat ca si idee, ci, mai ales, ca si implicare. Ar avea numai de castigat. Si nu numai ei.