vineri, 7 septembrie 2007

Planul national de numerotatie al Romaniei

Recent a fost publicat noul Plan national de numerotatie al Romaniei, valabil pentru numerele telefonice incepand cu mijlocului luiu 2008:

http://www.dreptonline.ro/legislatie/decizie_plan_national_numerotatie_2008_telefoane.php

Motivatia autoritatilor a fost una normala, adaptarea la standardele UE, cresterea numerelor alocate la nivel national, samd...

Imi aduc aminte ce a insemnat trecerea de la numerele locale de 6 la cele de 7 cifre, schimbare anumerelor de mobile. Pe langa incurcatura obisnuita, a mai fost o problema: a trebuit atunci sa imi editez toate numerele din agenda telefonica a mobilului. Si, sincer, acest lucru, m-a deranjat vizibil la respectivul moment. De aceea, amintirea momentului ultimei schimbari mi-este destul de limpede in minte.

De fapt, daca stau sa ma gandesc, nu numai de aceea. Este si datorita faptului ca ultima schimbare a venit nu foarte demult. Este vorba de cativa ani. Adica intr-un interval relativ scurt de timp, autoritatile noastre schimba de doua ori planul de numerotare, prima data destul de radical si cu consecinte majore, acum ceva mai lejer si cu implicatii mai putine. Imi pun, insa intrebarea: de ce astfel de schimbari succesive apar atat de des? De ce nu se gandeste de la inceput totul, ca apoi sa se ia o masura ferma, acoperitoare pentru urmatorii 50 de ani, de ex?

Banuiesc ca la ultima schimbare a Planului de numerotare, se stia foarte bine ca urma sa intram in UE si ca va trebui sa ne adaptam complet la standardele europene. Si atunci va intreb, este normal ca schimbarile de cadru general din diverse domenii sa aiba loc atat de des?

Desi este doar o opinie personala, nu pot sa nu o scriu: am impresia ca cei care elaboreaza prevederile legislative au multe carente, dar una importanta este lipsa viziunii asupra viitorului. Sunt extrem de importanti cei care au capacitatea de a privi un pic mai departe de cotidian, dar, cu siguranta, doar o mica parte din acestia sunt pusi cu adevarat sa decida cu privire la cadrul legislativ din Romania. Cred ca nu au acces la astfel de posturi pentru ca.... nu au suficienta ... experienta, locurile fiind ocupate de tot felul de specialisti care sunt in stare sa modifice modificarile actualizarilor afectate de modificari, abrogari, completari... samd... adica de cei care transpun in societatea noastra, in care traim si lucram, haosul din propriile lor minti.

PS: Ultimile mele aberatii nu se refera, totusi, la cei care au realizat aceste Planuri de numerotatie, unde s-a inregistrat o oarecare stabilitate, comparativ cu multe alte domenii

Niciun comentariu: