sâmbătă, 15 septembrie 2007

Avocat in Romania

Nu sunt avocat, nu am facut studii juridice, deci parerea mea este pur si simplu cea a unui inginer, legata de o cu totul alta profesie. Voi incerca, insa, sa astern in Blog cateva ganduri care ma apasa la aceasta ora tarzie.

Totul a inceput acum 3 zile cand, pe unul dintre site-urile (juridice) pe care le co-administrez, pe un email de contact tehnic, a venit o scurta intrebare. Persoana respectiva ma ruga sa o pun in legatura cu un Avocat din Bucuresti, care sa o ajute intr-o oarecare problema. Nimic neobisnuit pana aici. Ultimile randuri au fost, insa, surprinzatoare, fata de tonul rugator-amabil de pana atunci: "Sa mai dam si la avocati de lucru, ca tot ii plateste Statul degeaba, pe banii nostri...."

Intrigat (cunosc satisfacator de bine statutul economic al avocatilor ca si persoane fizice autorizate - proprii lor patroni, de cele mai multe ori), sotia mea fiind Avocat si Coordonator juridic al site-ului de pe care a venit intrebarea, m-am gandit mai adanc la gereseala pe care omul o facea, cautandu-i sursa. Sursa, una extrem de usor de gasit, rezida intr-o ancorare in trecut, in care Avocatii si Notarii erau oarecum legati de Judecatorii si Tribunale si aveau, probabil, o siguranta sporita a constantei veniturilor.

Prezentul, insa, are pentru profesia de Avocat o provocare, fiind propriul sau sef, stabilindu-si singur(a) programul, modul de lucru, volumul de munca, samd... fiind, insa, acelasi timp, supusa unui factor de stress suplimentar: singurele venituri ale Avocatului sunt cele din onorarii. Statul nu-i plateste nimic Avocatului.

Exista o distinctie majora intre profesia de Avocat si cea de Medic, de exemplu (care, in marea majoritate lucreaza inca in sistemul public de Stat, au un salariu fix, asigurat de catre bugetul Ministerului Sanatatii/Stat).

Voi incheia cu un fapt amuzant, oarecum in legatura cu cele spuse mai sus. Intr-o zi am "reusit" sa aud o afirmatie-traznet, ce evidentiaza si mai mult ceatza in care este invaluit Avocatul si sursele sale de venit: "Lasa domne', ca ii stiu eu pe avocati, ca iau spaga de la clienti ca sa le obtina case si alte alea in procese de impartire a bunurilor!" Si credeti-ma, respectiva persoana, atunci cand folosea cuvantul spaga, intelegea onorariu, nu se referea nicidecum la acele elemente ale profesiei de Avocat (existente, ca in orice profesie, de altfel), care exercita diverse activitati ilicite de mituire, influentare samd.., in scopul favorizarii infractorilor. Mi-am spus atunci: daca oamenii reusesc sa confunde onorariul (plata legala a serviciilor juridice legale) cu spaga (mita), atunci profesia asta de Avocat (una deosebit de frumoasa si distinsa, dupa umila mea parere), nu are cum sa fie iubita de oamenii de pe strada niciodata.

Oameni care sunt de acord sa dea spaga la functionarii corupti, pentru rezolvari rapide, mult prea urgente, ale problemelor, oameni care sunt de acord sa plateasca "la negru" diverse activitati, oameni care presteaza "la negru" diverse activitati.

Si pentru a argumenta aceste randuri, va invit sa conspectati Statutul profesiei de Avocat: http://www.dreptonline.ro/legislatie/statut_avocati.php
si
http://www.dreptonline.ro/avocat/avocat.php