marți, 1 septembrie 2009

RATB are o alta lege pentru smecheri


Nu mai folosisem RATB-ul de cateva zeci de zile. M-am urcat intr-un troleibuz ce era curatzel si ... destul de gol.

Dupa ce compostez, intru in gandurile mele rapid... dar sunt intrerupt de un pic de vanzoleala creata prin mijlocul treleibuzului: controlorii erau acolo si incepeau legitimarea calatorilor. Am inceput sa privesc un pic desfasurarea evenimentelor. Unul dintre controlori (erau 2 in vehicul) ajunsese la un barbat ce statea jos, alaturi de un amic. Din gesturi, in mod evident nu avea bilet. De asemeni, din gesturi se intelegea usor ca nu era deloc cooperant cu controlorul. In partea cealalta, celalalt controlor era in discutii cu o tanara, tanara ce, de asemeni, nu avea bilet valabil.

Dupa cateva statii, primul controlor a plecat de langa barbatul respectiv (barbat ce avea un anumit aspect grobian), in timp ce cel de-al doilea a inceput adevarate prelegeri de moralitate sustinute tinerei infractoare. In final, la o statie de pe parcurs tanara a fost coborata jos, unde, (interesant) un echipaj al jandarmeriei astepta calatorii prinsi si care, probabil, nu furnizau controlorilor niciun act de identitate pentru intocmirea procesului verbal. Cel de-al doilea calator prins fara bilet, insa, a continuat linistit drumul, fara nicio problema.

Nu este prima data cand observ ca aceste echipe de controlori efectueaza un control absolut selectiv. Persoanele cu un aspect "dubios" nu sunt intrebate niciodata nimic, ele calatoresc fara a plati ceva. Ba mai mult, majoritatea acestor calatori fraudulosi provin din medii unde sapunul si apa sunt destul de rare, mirosurile lor pe care le emana in mijloacele de transport fiind unul extrem de apreciat de ceilalti calatori.


O sa ma puteti intreba care este problema mea in cazul de mai sus: ei bine eu, ca si calator platitor sunt lezat, in drepturile mele, de faptul ca efectiv nu mi se asigura in RATB-ul nostru conditii de calatorie egale cu toti ceilalti calatori. Nu este normal ca principalele target-uri ale acestor controale sa fie femeile, tinerii, oamenii firavi samd... Cat timp aceasta situatia va persista, RATB nu va putea sa spuna ca asigura conditii de calatorie conform Legislatiei aplicabile lor. Pentru ca ma uitam pe HOTARAREA CSMB NR.156/23.08.2001 modificata prin HOTARAREA CSMB NR.267/25.09.2003 si pe cuvand ca nu imi dau seama unde spune ca nu pot fi controlati si dati jos din mijloacele de transport in comun persoanele care nu au bilet valid de calatorie si au un aspect de smecher, de interlop, dubios.

Ma uitam pe anuntul RATB din poza. Cred ca mai corect ar fi sa scrie: CALATORIND FRAUDULOS, RISCATI O SUPRATAXA DE 50 DE LEI, DACA NU ARATATI DUBIOS.

Daca as mai fi fost student, daca as mai fi trait din bursa de la facultate si as mai fi mers ca in acele vremuri cu RATB-ul, mai mai ca, in zilele de calatorie cu RATB-ul nu m-as mai fi ras si pieptanat deloc.

Niciun comentariu: