joi, 20 august 2009

Informatii pentru turisti

De multe ori ma intreb ce intelegem noi, romanii, din diverse concepte si idei bune, care vin si in Romania, aduse de curentul ce bate inevitabil de pe alte meleaguri. Poate o sa va intrebati ce vreau sa spun. Ei bine, exemple ar fi multe multe, incepand cu pistele pentru biciclete, continuand cu legile anti-fumat in localurile publice, incalcate in aproape toate locurile, samd....

Nu la astea ma voi referi, ci la ceva mult mai simplu: centrele de informare pentru turisti. Ei bine, zilele aceasta am auzit si o veste buna (in sfarsit - dupa aproape un an de spectacole de circ pe post de promovare turistica) venita din domeniul turismului: in Gara de Nord s-a infiintat primul centru de informare pentru turisti din Romania. Trecand peste faptul ca, din cate am inteles, marele centru este, de fapt, un chiosc si nu un sediu in care turistul sa poata intra, sa poata admira si conspecta, inainte de cumparare, diverse ghiduri turistice, de a sta de vorba cu personal instruit, de a cumpara souvenir-uri, asa cum se face in mai toate capitalele cat de cat civilizate ale lumii, o alta stire m-a adus imediat cu picioarele pe Pamantul mioritic. Conducatorul centrului de informare turistica din Gara de Nord se plangea ca in cateva zile i s-au epuizat cele 800 de harti ale Bucurestiului, puse la dispozitie gratuit si ca doar 50 de ele au fost luate de turisti straini. Din afirmatia omului, inteleg ca are o adevarat frustrare ca i s-au luat hartile, de parca le avea acolo doar de decor. In loc ca stirea sa prezinte acest lucru ca pe un succes deplin inca de la inceput (in fond un centru de informare turistica are ca scop popularizarea Bucurestiului sia ofertelor sale turistice - indiferent ca cei interesati sunt romani sau straini), epuizarea hartilor era prezentata ca pe ceva neplacut, dezagreabil.

Este posibil insa, ca, cunoscand cum se misca treburile in Romania, urmatorul lot de harti sa ii vina omului abia in vara viitoare, acest lucru justificandu-i omului reactia de frustrare. Totusi ma intreb daca nu ar fi posibil ca Ministerul Turismului sa renunte la actiuni de urcat ministri pe biciclete si platire cu bani grei a stirilor in mass-media, care sa popularizeze astfel de evenimente, sa tipareasca vre-o 50 - 100 mii de harti ale Bucurestiului (si de ce nu ale Sibiului, Timisoarei, Iasiului, Craiovei, Constantei, Clujului, ....), pe care sa le puna la dispozitia unor astfel de centre? Mai este posibil ca Ministerul Turismului sa invite mesterii populari sa isi vanda produsele traditionale in aceste centre de informare turistica, langa pliante, carti postale, tricouri si Romania?

Merg deja prea departe cu gandul? Posibil. Astept o noua stire care sa ma aduca inapoi, cu picioarele pe Pamandul mioritic.

Niciun comentariu: