marți, 8 septembrie 2009

Medicul si magistratii sai

Puzderia de emisiuni si comentarii, ce au loc in aceasta perioada, pe tema legii salarizarii unice, dar si, mai ales, vis-a-vis de refuzul judecatorilor de a judeca, dar si al procurorilor si (culmea) al grefierilor de a-si desfasura activitatea cu publicul, mi-a adus in fata ochilor o emisiune animata intr-un fapt de seara de septembrie, in care erau invitati sa ia cuvantul diversi profesionisti ai categoriilor bugetare si nu numai.

Daca, dupa cum era de asteptat, judecatorul a cautat sa arate ce profesie deosebita are, a cautat sa prezinte solicitarile judecatorilor, motivatiile pentru care considera ca merita sa aiba salarii mult mai mari decat celelalte categorii de bugetari (comparand la fiecare profesie nivelele echivalente de vechime si pregatire), daca profesorul a cautat sa isi sustina, de asemeni punctul de vedere, mentinand cat de important este un sistem educational in societate, sistem prin care cu totii trecem, cel mai spectaculos a fost de departe un medic de la Spitalul Universitar din Bucuresti (Municipal), cu o vechime de peste 20 de ani (daca am inteles bine).

Acest medic, invtat sa vorbeasca despre si pentru profesia sa, a tinut o adevarata prelegere despre profesia.... magistratilor, subliniind cat de importanta este, cat de necesar este ca acestia sa castige mult mai mult decat ceilalti bugetari samd...

Nu mi-ar fi atras atentia prea mult aceasta prelegere, sunt mult prea obisnuit cu modul absolut scarbos de linguseala (uneori gratuita) pe care o desfasoara diverse persoane, in diverse situatii. Ce mi-a atras atentia, insa, a fost o afirmatie stupefianta a acestui medic, care a contrazis o afirmatie a unui alt invitat, conform careia medicii, de ex., studiaza mult mai mult decat magistratii, avand un sistem educational mult mai elaborat si mai complicat. Spre surprinderea generala medicul a contrazis aceasta afirmatie prin argumentul ca magistratul este intr-o continua pregatire si documentare cu privire la legislatia ce se tot modifica.

Nu contrazic faptul ca un magistrat ar trebui sa consulte in permanenta legislatia, sa se documenteze in permanenta (ca de altfel si avocatii si, probabil notarii, consilierii juridici), cu siguranta majoritatea lor o si fac.
Ce m-a stupefiat era consecinta directa a discursului acelui medic, cu par alb, care profesa la unul dintre cele mai mari spitale din Romania, concluzie care releva faptul ca, in opinia sa, un medic nu se afla intr-o continua documentare si instruire.
Este incredibil cum un medic poate sa emita asemenea aberatie, jignindu-si indirect, toti colegii de profesie. Cred ca daca eram medic si il auzeam pe acel individ m-as fi simtit extrem de umilit in mod total gratuit. Cu siguranta, in general medicii nu sunt asa cum rezulta din concluzia colegului lor, dar cu siguranta insa acel medic practica profesia sa dupa ceea ce a invatat el acum 'j de mii de ani si o practica la cel mai inalt nivel, la un spital de prestigiu, unde omul se duce cu cea mai mare speranta.

Daca esti un pacient si nimeresti pe mana unui astfel de om... se numeste ca ai ghinion in viata ta. Si atunci vin si intreb: cum putem face sa curatam si sistemul sanitar de astfel de indivizi, sa promovam oamenii competenti si dedicati profesiei lor de medic.

Pentru ca atunci cand esti pe masa de operatie singurul tau gand este: acest om din fata mea ma poate salva sau nu? De multe ori raspunsul sta in pregatirea sa profesionala continua.

Niciun comentariu: