joi, 17 septembrie 2009

Exemplu de urmat pentru Decanii Barourilor de avocati

Pentru cei care nu cunosc ce inseamna sa desfasori un proces in Justitia romana, este mai greu de inteles importanta unui fapt, pe care il voi descrie succint mai jos (in cuvintele mele de "profan" - nefiind un profesionist al Dreptului). Pentru majoritatea celor care au avut procese in instanta (nu in toate situatiile este necesara plata taxeide timbru), plata taxei de timbru a insemnat o complicatie stupida a unui moment care era, si asa, destul de neplacut. Cu atat mai mult, pentru avocatii care desfasoara sute de procese anual, plata acestei taxe reprezinta o adevarata pacoste uneori, o grija in plus alteori.

De exemplu, in Bucuresti, plata taxei de timbru (excluzand plata prin OP bancar) se poate face la Trezorerii sau la unele oficii CEC - direct ca si plata a taxei (de ce CEC, nu va pot raspunde si de asemeni nu pot intelege de ce celelalte banci nu au comentat nimic sau nu si-au deschis un serviciu dedicat in acest sens). Dar nu e totul atat de simplu. Daca fiecare sector al Bucurestiului are o Trezorerie, la peste 300 mii de locuitori (sa spunem media unui sector, desi am impresia ca media aceasta este cel putin dubla in realitate), nu se poate plati oricum, la orice oficiu CEC aceasta taxa. Depinde de sectorul unde se desfasoara procesul (caz in care multi raman muti de uimire afland ca de fapt ei ar fi trebui sa plateasca pentru un sector unde isi avea sediul Judecatoria altui sector de ex.) sau de sectorul unde locuieste cel care plateste.

In cele mai bune cazuri, exceptii extrem de putine de altfel, in anumite Judecatorii fiinteaza chiar ghisee CEC, dar si aici apare complicatia sectorului de domiciliu.

Daca ce am scris mai sus este greu de inteles, ganditi-va cum este plata taxei de timbru in realitate, in aceste conditii. Nu am inteles niciodata de ce o taxa pe care o platesti pentru un proces la Judecatorie sau la Tribunal, nu este platita chiar la Judecatorie sau la Tribunal. Sau la oricare sediu de instanta din Romania.

Ei, totusi o veste buna am pentru dvs:
http://www.dreptonline.ro/stiri/detaliu_stire.php?id_stire=1695

Baroul Dolj a facut demersuri si a reusit, alaturi de autoritatile competente, sa impuna deschiderea unui ghiseu de plata a taxelor de timbru chiar in Judecatorie. O ideee atat de simpla, atat de fireasca, dar pe care, din cate se pare, mandrii diriguitori ai Justitiei noastre erau mult prea independenti pentru a o mai lua in calcul. Pentru ca aici nu au de castigat doar avocatii, ci si simplii oameni, petentii si chiar si instantele, putand colecta si controla mult mai usor banii (atunci cand vor intra direct in bugetul lor taxele de timbru - total sau partial).

De cele mai multe ori, cele mai simple idei au adus oamenilor cele mai mari beneficii. Conteaza doar ca omul sa doreasca un cat de mic progres al situatiei in care se afla.

Sunt multi Decani de Barouri (cate unul in fiecare judet) in Romania. Acum au un exemplu, pe care il pot urma. Nu neaparat ca si idee, ci, mai ales, ca si implicare. Ar avea numai de castigat. Si nu numai ei.

Un comentariu:

Eugenia spunea...

Modelul ese mai vechi si demn de urmat.
Cu multi ani in urma, domnul judecător Trifa Ioan , o persoana de un caracter desavarsit, fost presedinte al Tribunalului Arad si decan al Facultatii de drept din oras, a organizat un astfel de ghiseu in incinta instantei.