vineri, 18 septembrie 2009

ONG-uri si asociatii in Romania

Recent am primit o serie impresionanta de SPAM-uri de la o asociatie romaneasca ce cauta (cel putin asa declara) sa apere si sa obtina ceva drepturi suplimentare pentru tatii copiilor cu parinti divortati.

Chiar daca modalitatea agresiva si lipsita de bun simt nu m-a deranjat atat de mult, fiind obisnuit cu primirea a 10 emailuri identice o data, pe fiecare dintre conturile de email pe care le am, intelegand nevoia primara a unora care au descoperit Internetul, au aflat si ei ca se pot face multe acolo, si au inceput sa incerce marea cu degetul in domeniul promovarii pe Internet, fara a tine cont de regulile de utilizare, ce a urmat insa (de fapt ce nu a urmat) mi-a aratat adevarata fata a majoritatii asociatiilor si ong-urilor din Romania.

Avand in administrare un portal specializat pe probleme de divort (http://www.avocat-divort.ro/), in care, printre altele, se prezinta si diverse stiri legate cu domeniul respectiv, am decis ca ar fi interesat de prezentat si activitatea acestei organizatii si manifestarile ei. Asa ca le-am scris pe toate emailurile lor (aveau mai multe), invitandu-i sa imi transmita informatii despre ce s-a intamplat in cadrul evenimentului pe care il tot anuntau prin acele SPAM-uri. Am considerat interesant ca publicul romanesc sa afle ce se misca si in Romania in acest sens.

Ei bine... pauza. Niciun raspuns, nicio veste de la respectiva organizatie. Nici macar un refuz (desi ar fi fost absurd). Ignorare completa. Reactia tipic romaneasca a celor care nu dau doi bani pe ceea ce fac si pe ceea ce declara ca sustin. De fapt e reactia celor care, in final, nu dau doi bani pe ei.

Imi aduc aminte cum, acum cativa ani, am incercat sa sustinem prin alte 2 portaluri pe care le administram, mult mai mari decat cel mentionat mai sus, cu zecii de mii de utilizatori, evenimentele unei alte ONG, implicate in protectia cainilor vagabonzi. Reactia lor a fost cam aceeasi: "A... daca vreti voi sa promovati asociatia, aveti permisiunea noastra... Noi insa schimb vom anunta un mare eveniment, organizat la cafeneaua X din cartierul Y, unde, incepand de peste 3 zile cei care consuma acolo vor putea intra si cu cateii lor... "

Ne intrebam de multe ori de ce nu exista societate civila in Romania. Raspunsul probabil ca ar putea comporta tom-uri intregi si tratate. Dar totusi, un raspuns mai simplu ar fi urmatorul: pentru ca nu respectam ceea ce facem, pentru ca nu credem in ceea ce facem si pentru ca, in final, nu ne respectam pe noi insine.

Un comentariu:

Adi spunea...

Mda, aiurea ... chiar ONG-urile sa faca asta ceva.


securitate it