luni, 11 ianuarie 2010

Bataie de joc in functionarea Portalului instantelor de judecata

Cu totii avem ocazia, aproape zilnic, sa simtim pe pielea noastra lipsa de profesionalism, angajarea pe ratiuni de nepotism, pile, cunostinte si relatii, fenomene care se manifesta cu precadere in institutiile de stat, dar si in oficii/agentii/reprezentante/subsidiare al unor multinationale in Romania.

Cand vine vorba despre Internet, tot ce am scris mai sus se manifesta si mai puternic: site-uri prost gestionate, aplicatii care nu merg sau o fac prost, atitudine de tipul: daca vrei sa afli ceva vino la ghiseu, nu avea pretentia sa afli ceva de pe site-ul nostru, nu acolo se afla informatiile.
Site-urile si aplicatiile bugetarilor sunt in topul lipsei de profesionalism si al nesimitirii fata de cetatean.
Munca facuta prost, lipsa de interes pentru ceea ce administreaza, probleme perpetue si perene.... totul parca converge catre o singura concluzie: nimeni nu raspunde pentru erorile, lipsa functionarii normale totale sau partiale a aplicatiilor online administrate de cei platiti de Stat.

Ma voi referi aici doar la 2 exemple:
1. portalul instantelor de judecata - portal.just.ro - o idee excelenta, implementata prost, administrata si mai prost. Utilizatorii obisnuiti ai portalului sunt tratati sistematic cu o serie de probleme tehnice:
- perioade lungi in care portalului nu i se incarca detaliile, harta care nu duce nicaieri
- sistem prost de cautare legat de nume, cautari care esueaza in proportie de 90% in perioadele in care sistemul este un pic incarcat
- lipsa standarizarii stricte a datelor: cu diacritice sau fara, aceleasi categorii de date apar scrise diferit, in functie de instanta
- lipsa unor standarde privind actualizarea dosarelor, unele instante fiind operative, altele actualizandu-si datele tarziu, in bataie de joc
- lipsa unor facilitati de cautare la nivel mai extins decat cel al unei singure instante
- latime de banda insuficienta pentru incarcarea obisnuita zilnica a aplicatiei

2. portalul legislatiei: legislatie.just.ro, un alt site prost administrat, al carei grija principala pare sa fie aceea ca oamenii sa nu aiba parte de informatii actualizate in timp util si, acolo unde reusesc sa aiba acces, sa nu cumva sa poate extrage nici macar un cuvant (nu exista ideea de printare... intr-un portal oficial de legislatie romana, administrat din bani publici)

Lista ar putea continua evident, la nesfarsit. Si tot evident, nu doar Justitia are site-uri oficial proaste si prost administrate. Nu cred ca trebuie sa mai intru in detalii legate de lungul sir de balbe si erori pe care Ministerul de Finante le-a facut la inceputurile aplicatiilor de declaratii fiscale.

Problema principala este ca nimeni nu raspunde de nimic. Cu siguranta multi din cei platiti din bani publici pentru a realiza si administra astfel de site-uri, au multe alte lucruri de facut, legate de viata lor particulara si sunt oameni extrem de ocupati, chestii particulare care au o importanta mult mai mare decat niste amarate de portal-uri de Stat.

Si o alta problema, mai importanta, este ca societatea civila inghite orice, creandu-se ideea ca oricum, pentru ceea ce institutiile ofera "gratuit" nu avem cum sa avem pretentii. Nimic mai fals, institutiile nu ofera nimic gratuit. Cel putin nu ne ofera noua, cetatenilor obisnuiti...

2 comentarii:

Unknown spunea...

Asa e, ai completa dreptate. Suntem de-adreptul fara nicio pretentie cand vine vorba despre informarea noastra intrucat ne-am obisnuit cu ghiseele ce necesita cocosarea noastra si cu treburile care merg prost atunci cand e vorba de stat.

Daniel spunea...

Da, este de parca ni se face vre-un cadou si... "calul de dar nu se cauta la dinti". Ei bine, nu este un cadou, este dreptul nostru.