miercuri, 17 iunie 2009

Codurile juridice - circulati, circulati!

Este ordin de sus. Trebuie sa avem noi coduri juridice.

Nu conteaza cum sunt, bune sau proaste, TREBUIE sa le avem. Dupa aia vedem noi, le amanam data de intrare in vigoare, le lansam asa cum sunt si introducem 1000 de legi de modificare si completare, 100 de OUG-uri, alte 1500 de Legi de modificare si completare ale legilor de modificare si completare samd...

Ma gandesc cu groaza ce viol simbolic are loc azi asupra sistemului juridic romanesc. Azi este ultima zi in care se pot aduce amendamente asupra unui proiect prezentat initiat de Guvern si asupra caruia deja Parlamentul a operat, din cate am inteles, numeroase modificari, societatea civila a incercat sa aduca si ea modificari, la fel organizatiile profesionale samd... Ce amendamente s-or fi acceptat... nu se stie. Nu cred ca stie cineva cu precizie ce mai contine acum forma finala a proiectelor Codurilor juridice ce urmeaza a fi lansate la (sau in) apa luni, 22 iunie 2009.

Va dati seama ce zi ne asteapta? Guvernul isi pune mandatul pe masa unde se afla 2 proiecte de Coduri juridice pe care nimeni nu le stie, inclusiv el, Guvernul.

Va dati seama ce optiuni vor avea distinsii nostri parlamentari? Ei vor avea de ales intre a vota niste proiecte despre care nu au habar in totalitate ce contin sau a nu vota si a cadea Guvernul si, implicit majoritatea guvernamentala? Ce credeti ca vor alege? Este usor de intuit ca se va prefera optiunea care le aduce minima complicatie pe timp scurt.

Ce conteaza ca, pe timp lung, efectele adoptarii unor Coduri, care nu sunt 100% coerente si nu au avizul Societatii civile si nici al organizatiilor profesionale din domeniul juridic, sunt imposibil de estimat, dar in orice caz dezastruoase? Conteaza doar ca ordinul de sus trebuie indeplinit si nu comentat.

Niciun comentariu: