duminică, 23 septembrie 2007

Cultul statului la coada

Cand am ceva de rezolvat la Posta... simt un mic spin intre coaste. In mod cert urmeaza o experienta destul de neplacuta, timp semnificativ pierdut, poate si ceva nervi si, in final, poate chiar mai multi nervi, efortul dovedindu-se inutil uneori.

Cand eram mic si intram intr-un oficiu postal nu exista sa nu gasesc pe jos sau pe pupitrele pentru public, margini albe si zimtate ale colilor de timbre postale, zeci de vederi expuse, plicuri de toate dimensiunile si... (cel mai important pentru mine la vremea aceea) plicuri cu timbre filatelice.

Erau niste vremuri frumoase, strangeam niste bani de pusculita si, cand faceam 10 lei, ma duceam sa imi iau timbre. Dupa aceea incepea micul comert cu alti "mari" pasionati de timbre, care ma asteptau ca painea calda, venind cu "prospaturi" pe piata noastra, a copiilor de 10 ani, colectionari de timbre. Erau vremuri ciudate pe atunci... intrain in Posta si rezolvai imediat, in schimb pentru a iti cumpara unt, mezeluri, oua, branza, era necesar sa stai ore intregi la coada.

Anii au trecut, vremurile si ... sistemele de organizare politice s-au schimbat. Pot spune linistit ca schimbarile sunt substantiale in majoritatea cazurilor. A ramas... insa, aceasta aberanta COADA pe care societatea noastra nu doreste sa o elimine. Si, in mod ciudat, unele lucruri sut pe incers acum: nu mai stam la o coada semnificativa pentru mancare (cu unele mici exceptii), dar in schimb la Posta... compensam in totalitate. Au fost cazuri cand pentru trimiterea unui mandat postal si ridicarea unei recomandate am fost nevoit sa stau 2 ore la coada. Iar in medie, timpul pierdut este de aproximativ o ora pentru serviciile acestei institutii.

Sa nu credeti ca Posta este singura institutie care genereaza cozi. Si sa nu credeti ca institutiile sunt singurele vinovate de acest lucru. Nu pot sa uit situatia unui oficiu postal lipit de un mare centru Romtelecom (cu dimensiuni de cel putin 4 ori mai mare, si mai mereu gol, cu clienti putin in interior), oficiu postat mereu sufocat de cozi imense formate in marea majoritate de platitori ai facturilor Romtelecom. De asemeni, este greu de patruns impulsul nestavilit al celor care se inghesuiela fiecare inceput de an in cozi imense (de 3-4 ore) la sediile Primariilor, pentru a plati niste taxe ce pot fi platite timp de 3 luni de zile, spre disperarea functionarilor implicati.

Nu se poate spune care este explicatia. Imi vine in minte doar similitudinea intre cozile imense ale vremurilor comuniste si (e adevarat mult mai putine) cozile vremurilor noastre. Sa fie, oare, adevarat, ca aceasta nesuferita coada este o manifestare sociala, un prilej de a schimba idei, experiente, de a socializa? Mi-e greu sa cred acest lucru... foarte rar aud sa se discute ceva consistent la o coada la Posta, de exemplu...

Cred ca in final este doar o lipsa de gandire, lipsa de organizare si de competenta in organizare. Dar, chiar si in conditiile in care, inevitabil, anumite institutii sunt organizate si conduse prost in relatia cu publicul (si ma refer aici si la anumite Judecatorii, Prefecturi, samd...) , o mare parte se datoreaza si insusi publicului. Pentru ca daca s-ar gandi mai mult, daca ar fi mai multa luciditate si din partea noastra, incet incet si conducatorii incapabili ai unor institutii vor fi obligati sa mearga inainte si sa schimbe cate ceva. Din pacate progresul trebuie sa plece de la noi iar noi nu il putem pune pe roate.

Niciun comentariu: