miercuri, 16 iunie 2010

De ce nu exista responsabilitatea individuala in institutii

M-am saturat sa tot platesc impozite, taxe, dari catre stat, benzina in costul careia acciza si alte taxe depasesc 60%, m-am saturat sa tot dau bani catre Statul asta in conditiile in care aflu ca banii mei sunt folositi pentru toate prostiile, inclusiv pentru plata unor despagubiri obtinute de unii si de altii ce au avut de sufierit din cauza incompetentei, prostiei sau coruptiei unor angajati ai Statului (am evitat sa folosesc cuvantul Bugetar).

Sistemul este simplu: un angajat al Statului (poate fi politist, functionar public, judecator, medic samd....) isi face treaba prost si pricinuieste unui cetatean/unei firme un prejudiciu. Cetateanul da in judecata institutia respectiva (daca poate) si solicita despagubiri, anularea respectivei masuri, repararea ei.
Avand dreptate, cetateanul poate primi sau nu despagubiri chiar de la primele demersuri. De cele mai multe ori nu le primeste, asa ca este nevoit sa treaca printr-o serie de furci caudine in instantele romane, ajungand apoi, intr-o frumoasa libertate, la CEDO. Acolo, cazul sau fiind judecat de oameni care nu au prejudecati, nu isi formeaza parerile dupa cum au chef, nu au preferinte.... cetateanul respectiv obtine din partea Statului roman despagubiri.

Dupa cum vedeti, o eroare facuta de un angajat al Statului, face ca Statul sa plateasca. Adica noi, cei care platim taxe.

Stau si ma gandesc: de ce trebuie sa platesc eu prostiile unui functionar public, de exemplu? De ce trebuie sa platesc eu despagubiri pentru amenzi date dupa ureche, pentru arestari aiurea facute, pentru judecati strambe, pentru abuzuri ale unor functionari? De ce sa nu plateasca chiar cel care face respectiva eroare, daca se dovedeste ca a facut-o cu buna stiinta sau din cauza ca este omul nepotrivit la locul nepotrivit?

Mai mult, de ce nu pot eu, ca cetatean afectat de o astfel de prostie, sa ma indrept exact impotriva celui care a facut-o? De ce nu il pot da direct in judecata?

Cand primesc o amenda abuziva (ex: pentru nepurtarea centurii, chiar daca centura era purtata si a fost data jos pentru a vorbi cu agentul de circulatie, existand o serie de martori), in final instanta, echilibrata psihic fiind, imi va da dreptate si va anula amenda respectiva. Dar eu, in urma amenzii, am avut o serie de prejudicii: timp pierdut pentru intocmirea contestatie, trimiterea ei, sustinerea ei in instanta, mers la Taxe si Impozite pentru stergerea ei de pe rol... samd..., nervi, activitati curente amanate sau anulate. Pe acestea cine le plateste? Daca as dori sa solicit ceva, ar trebui sa ma judec cu institutia respectiva, adica o armata de juristi fara nicio legatura cu individul vinovat.

In mod evident, lipsa ideii de raspundere individuala incurajeaza abuzurile. Cat timp fiecare individ din acesta descris mai sus, care efectueaza erori si abuzuri in nestire, stie ca nu are ce sa pateasca, va continua sa le efectueze. O motivare scrisa, data mai mult format din joi in Paste, catre superiorul sau, prieten cu el, nu reprezinta chiar ideea de raspundere, ba din contra.

Este clar ca legea romana in prezent incurajeaza iresponsabilitatea, o premiaza si ... mai mult, ne penalizeaza tot pe noi, cei care cotizam la Buget. Spun asta intrucat trebuie sa fim deplin constienti de faptul ca... cei care platesc pentru toate prostiile penalizate de instante ale angajatilor bugetari.... suntem tot noi.

Niciun comentariu: