Este interesant de vazut o mica situatie a programelor de lucru cu publicul la Registraturile/Arhivele diverselor Judecatorii din Bucuresti.
In general omul de rand, avand de lucru doar cu o singura Judecatorie, deprinde rapid intervalul orar normal de lucru si ce are de facut atunci cand trebuie sa depuna ceva, sa inregistreze ceva, sa consulte documente si dosare, sa legalizeze si apostileze acte juridice. Invata in cele din urma orarele, camerele si procedurile de lucru.
Partea tragi-comica apare doar atunci cand acelasi om are de facut lucruri similare la alte Judecatorii din Bucuresti. Nimic din ce invatase anterior nu se mai aplica decat aproximativ. Orarele de lucru sunt altele, procedurile sunt altele (inca nu am inteles ce se intampla la Judecatoria sector 2, cine o conduce si ce poate sa gandeasca respectiva persoana - unde functionarii sunt extrem de amabili si cooperanti, dar au de efectuat de 2-3 ori mai multi pasi decat este necesar pentru fiecare operatiune). Totul devine o initiere ciudata in lumea fiecarei Judecatorii.
Cei care conduc aceste institutii trebuie sa inteleaga ca aceasta lipsa de uniformizare a modurilor de lucru, a programelor de lucru cu publicul, a modului de raspuns la cererile omului de rand nu face decat sa creeze o imagine de haos in organizarea sistemului. Aceste diferente aduc prejudicii imaginii institutiilor respective.
Pentru ca omul de rand isi exprima in mod direct nemultumirile atunci cand lipsa de organizare sau organizarea proasta il afecteaza. Iar aceasta afectare inseamna: nervi, ore pierdute, zile de concediu luate de la servici, bani pierduti, sanatate afecatata.
Va propun doar un exercitiu de imaginatie: luati-va o ora din viata si mergeti prin cele 6 Judecatorii din Bucuresti. Veti vedea la unele o proasta organizare, cozi imense, oameni nemultumiti, la altele veti vedea ca totul se desfasoara in liniste, oamenii sunt mai calmi, cazurile lor par a fi mai simple. Veti putea atunci sa trageti concluzia care este adevarul: sunt cazurile dintr-un intreg sector mai banale sau organizarea Judecatoriei este mai buna?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu